Z praxe: Proč jsou ostré nože a správná výška sečení rozhodující

 

Také na loukách a pastvinách opět ožívá vegetace a rychle se blíží období sečení. Aby bylo možné produkovat krmivo nejvyšší kvality, je třeba při sečení dodržovat několik základních pravidel, zejména na začátku sezóny. Velmi často se seče s úplně tupými noži nebo příliš nízko. Tato opatření, která měla vést ke snížení nákladů, se rychle ukázala jako nákladné chyby. Zde se dozvíte, jak na to.

 

Závisí na ostrosti

 

Používat žací nože až do úplného ztupení šetří peníze. To je běžná mylná představa. Naopak, tento přístup ve skutečnosti generuje dodatečné náklady, protože stroje musí při sečení s tupými noži používat větší sílu. Vyšší výkon pak znamená vyšší spotřebu paliva a menší pokrytí plochy. Pravidelnou výměnou nožů můžete sekat větší plochu a současně šetřit palivo.

 

 

U třímetrového žacího stroje a ceny nafty 30 Kč za litr počítejte s výměnou nože už po 25 hektarech!

 

 

Tupé nože částečně ovlivňují řez. Obecně však řez, který je co nejjemnější, umožňuje rychlejší vyklíčení stébla trávy. „Vyškubnuté“ řezy, které se mohou objevit u tupých nožů, toto klíčení zpomalují. U ostrých nožů je při následných řezech zajištěna nejvyšší možná výtěžnost.

Raději výše než níže

 

Příliš často to vidíme na pastvinách: pole posetá příliš nízko! To, co zpočátku zní jako dobrý nápad, protože získáte vyšší výnos při nejnižším možném řezu, se mstí nejpozději na podzim, kdy výdej mléka náhle poklesne. Problém: Nekvalitní krmivo s nízkým obsahem energie a živin.

 

 

Louky a pastviny je třeba sekat asi 7 cm nad zemí. Vzorek řezu rychle poskytuje informace o výšce sekání. Pokud strniště mírně přesahuje ocelovou špici pracovní obuvi, bylo dosaženo dokonalé výšky.

 

Výhoda vyššího řezu: Pokosená tráva leží na strništi a je možné provádět další pracovní kroky, aniž by došlo ke kontaminaci dotykem země. Tráva navíc mnohem lépe schne. Siláž může optimálně kvasit a vznikne kvalitní krmivo s dobrými přísadami.

 

Pokud je řez příliš nízko, méně než 7 cm, kvalita krmiva trpí, protože všechny další pracovní kroky jsou prováděny příliš nízko. Rozvíří se tak nečistoty, které se dostanou do krmiva. Dochází pak ke špatnému kvašení způsobenému bakteriemi ze země. Značná část se navíc skládá z bezobsažných stonků, které v dobrém krmivu pro zvířata nemají co dělat. Další vážný problém: První příliš nízký řez má negativní dopad na následné seče. Výnos klesá. Příliš nízko posečené stonky se pomaleji regenerují a později raší, což se jim nepodaří stihnout do příštího sečení.

Doporučení produktů

Jsme tu pro Vás!

 

 

Zákaznický a opravárenský servis, marketingová podpora a efektivní logistika z nás činí silného partnera pro specializované prodejce v oborech zemědělské techniky, zahradnictví a lesnictví, stavebních strojů, hydrauliky a průmyslových nákladních vozidel. Jsme vám k dispozici pro případné dotazy. Můžete nás kontaktovat na ✆ +42 05 66 52 30 05.

 

 

Staňte se nyní zákazníkem